Portrait Eleonora Heim

Eleonora Heim arbeitet seit Februar 2018 als zunächst als Studentin in Assistenzfunktion seit März 2019 als Assistentin für Prof. Anna Petrig, Professorin für Völkerrecht und Öffentliches Recht. Sie doktoriert zum Thema "Legal Challenges arising from the Use of Unmanned Systems at Sea". Ihre Masterarbeit schrieb sie zum Thema "Hands up!(?) - Can Robots Legally Enforce Law on the High Seas? Can Unmanned Maritime Systems (UMS) Used for Maritime Law Enforcement (MLE) Operations Comply with the 2005 SUA Convention?" bei Prof. Dr. Anna Petrig.

Sie absolvierte ihren Master of Law mit der Fachrichtung Transnationales Recht im Bilingue Masterprogramm der Universität Basel und der Université de Genève. Von Januar 2016 - Juni 2018 arbeitete sie als Geschäftsleiterin der Schweizerischen Beobachtungsstelle für Asyl- und Ausländerrecht (SBAA) in Bern. Im Frühjahrssemester 2016 absolvierte sie neben ihrem Studium ein Praktikum beim ICRC (Internationales Komitee des Roten Kreuzes) in Genf. Davor arbeitete sie ehrenamtlich als Rechtsvertreterin für die Freiplatz Aktion Basel (Rechtsberatungsstelle für Asylsuchende) und leistete Hilfseinsätze mit kleinen NGOs in Lesbos und Idomeni (Griechenland).

Von 2012 - 2016 studierte Eleonora Heim im Bachelor Geschichte (Historisch-Philosophische Fakultät der Universität Basel) und Rechtswissenschaften (Juristische Fakultät der Universität Basel). Ihre Bachelorarbeit in Rechtwissenschaften schrieb sie bei Prof. Dr. Sabine Gless, Professorin für Strafrecht und Strafprozessrecht, im Eucor Seminar "Opferrechte in Europa (Europäisches Strafrecht & Schweizer Strafprozessrecht)" unter dem Titel "Vom Hauptakteur zum Statist? - Ein historischer Überblick über die Rolle des Opfers im Strafverfahren".
Ihre Bachelorarbeit in Geschichte schrieb sie bei Prof. Dr. Caroline Arni, Professorin für Allgemeine Geschichte des 19. und 20. Jahrhunderts, im Seminar "Der Moderne Embryo. Wissen, Repräsentation, Politik" unter dem Titel "Der Begriff der "Menschenwürde" in der Stammzellenforschungsdebatte. Analyse der Stellungnahme der NEK zum Stammzellenforschungsgesetz von 2002".

********

Since February 2018, Eleonora Heim is working for Prof. Anna Petrig, Professor of International Law and Public Law, first as student assistant since March 2019 as assistant. Her doctoral thesis is on "Legal Challenges arising from the Use of Unmanned Systems at Sea". She is wrote her Master thesis on "Hands up!(?) - Can Robots Legally Enforce Law on the High Seas? Can Unmanned Maritime Systems (UMS) Used for Maritime Law Enforcement (MLE) Operations Comply with the 2005 SUA Convention?" with Prof. Dr. Anna Petrig.

She did her Master of law in Transnational Law in the Bilingue Master Programme at the University of Basel and the Université de Genève. From January 2016 - June 2018 she worked as the managing director of the Swiss Observatory for Asylum and Foreign Nationals Law (SBAA) in Bern, Switzerland. In the spring semester of 2016 she completed an internship at the ICRC (International Committee of the Red Cross) in Geneva. Before that, she worked as a pro bono legal representative for Freiplatz Aktion Basel (legal advice centre for asylum seekers) and volunteered with small NGOs in Lesbos and Idomeni (Greece).

From 2012 - 2016 Eleonora Heim studied History (Faculty of History and Philosophy, University of Basel) and Law (Faculty of Law, University of Basel). She wrote her bachelor thesis in law with Prof. Dr. Sabine Gless, Professor of Criminal Law and Criminal Procedure Law, in the Eucor Seminar "Victims' Rights in Europe (European Criminal Law & Swiss Criminal Procedure Law)" under the title "From Main Actor to Extra? - A historical overview of the role of the victim in criminal proceedings".
She wrote her Bachelor's thesis in History with Prof. Dr. Caroline Arni, Professor of General History of the 19th and 20th Centuries, in the seminar "Modern Embryo. Knowledge, Representation, Politics" under the title "The Concept of "Human Dignity" in the Stem Cell Research Debate. Analysis of the NEK Statement on the Stem Cell Research Act of 2002".